Jeongjo király
(1752. szeptember 22 - 1800. június 28)

 

Joengjo király volt a Joseon Dinasztia a 22. királya, aki különböző reformokkal próbálta javítani a Joseon Dinasztia nemzetét. Őt nagyapja, Yeongjo előzte meg az uralkodásban, majd fia, Sunjo követte.  Széles körben ismertté vált, mint az egyik legsikeresebb uralkodó Sejong királlyal együtt.

Első évei

Sado koronaherceg fiúgyermeke volt, akit saját apja ítélt halálra. Anyja Lady Hyegyeong volt, aki írt magáról egy önéletrajzot is, mint a balsorsú koronahercegné Koreában. Ez a történelmi emlékmaradvány felbecsülhetetlen történelmi információkkal, politikai rendezvényekkel szolgál Yeongjo, Jeongjo és Sunjo uralkodásáról.
Amikor trónörökös lett, találkozott Hong Guk-Yeong-al, aki először volt hajlandó határozottan támogatni uralkodását, hogy ezzel javítsák a király hatalmát, de végül utjaik elváltak, mert Guk-Yeong a nagy teljesítmények „megszállottja” volt.
Jeongjo azzal töltött uralkodását, hogy megpróbálta tisztázni apja besározott nevét. A Suwon-i bíróság azt is kifejtette, hogy apja sírja közelébe akarta helyeztetni sajátját. Felépítette a Hwaseong Fortress-t, hogy őriztesse a sírt.

Emelkedése

Ez a korszak egészen rendellenes volt, hiszen Yeongjo megölette saját fiát az udvari intrikák hatására, ami nagyban befolyásolta a politikusokat, akik Sado herceg ellen voltak. Miután yeongjo király meghalt és koronázása után a trónteremben ült, végignézett az embereken és azt mondta: „Én vagyok a néhai trónörökös, Sado fia…”. A merész kijelentés hallatán minden olyan politikus összeborzongott, akik részt vállaltak Sado herceg halálában, majd elrendelte, hogy anyját teljes jogkörűen királynénak tekintsék, ugyanis Sado és Hyegyeong soha nem tudtak törvényesen összeházasodni. Így lett belőle Özvegy királyné, Sado herceg özvegye. Ettől kezdve Jeongjo király sok viszontagságos időperióduson ment keresztül, amiben nagy segítségére volt Hong Guk-Yeong.

Reneszánsz

Jeongjo a Dinasztiát egy új felfogásrendszerbe vezette. Elővezette, hogy ellenőrizzék a politikát az egész nemzeten és a további nemzetfejlődést is.
rengeteg reformot hajtott végre uralkodása alatt, közülük az egyik legnevezetesebb a Kyujanggak
könyvtár létrehozása. Mindazonáltal célja volt, hogy javítsa a kulturális és politikai helyzetet, és hogy új, tehetséges tisztviselőket toborozzon a Joseon Dinasztia korában. Szorgalmaztak, hogy olyan emberek számára is elérhetőek legyenek tisztségviselői státuszok, akik alacsony sorból származtak.
jeongjo-t terveiben, sok tehetséges Silhak tudós támogatta, mint például: Jeong Yak-yong, Yu Deuk-gong, Pak Ji-won és Pak Je-ga. Jeongjo király uralkodása alatt láthatóvá vált, hogy a Joseon Dinasztia korszaka virágzóbb, mint addig valaha volt.

Halála

Ismert történelmi innovatív ember volt származása és rangja ellenére. 1800-ban, 48 évesen hirtelen, rejtélyes körülmények között halt meg. nagy álmát, miszerint lássa sunjo fia uralkodását, már nem tudta beteljesíteni. feleségével van eltemetve a Geolleung királyi sírban, Hwaseong városában.

Hwaseong Fortress

vissza a címoldalra

Láttad már az "Arangsaddojeon" (Arang and the magistrate) c sorozatot?
Eredmények
További szavazások
 
 
E-mail:
Jelszó:
 Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 
 


sillakiralysag.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!